Aspecte medicale în îngrijirea pacientului transgender

Curs online: Aspecte medicale în îngrijirea pacientului transgender

Dr. Cristina BLOȚ

Prevalența incongruenței de gen este în creștere. Ca urmare, personalul medical trebuie să fie informat în privința particularităților îngrijirii adecvate a acestor potențiali pacienți.

Scopul prezentării este familiarizarea personalului medical cu aspectele medicale complexe ale îngrijirii medicale și chirurgicale a persoanelor transgender. Pe lângă aspecte generale referitoare la definiții, terminologie, prevalență, insist asupra etapelor de diagnostic corect, criteriilor pentru inițierea tratamentului hormonal, efectele benefice și adverse ale terapiei hormonale la adolescenți și adulți, monitorizarea terapiei medicale. Prezentarea cuprinde detalii despre tratamentul de blocare a pubertății și aspecte legate de persoanele cu diferențe de dezvoltare sexuală dar și ultimele studii relevante în domeniul medicinii transgender.

Scopul meu final este să stimulez personalul medical interesat să aprofundeze cunoștințele dobândite în urma prezentării și să aprecieze importanța practicării medicinii bazate pe dovezi științifice.

Sunt absolventa a facultatii de medicina Carol Davila din Bucuresti. Am continuat pregatirea medicala in SUA unde am facut rezidentiatul de Endocrinologie, diabet si boli metabolice. Acolo am avut primul contact cu medicina transgender. Educatia medicala din SUA mi-a permis sa ma dezvolt profesional dar si personal si sa apreciez pozitia unica pe care noi, medicii, o avem in raport cu pacientii, aceea de a practica medicina fara prejudecati legate de rasa, sex, orientare sexuala, identitate de gen, pozitie sociala. De aceea, cand m-am intors in Romania, a fost absolut natural sa precizez ca interesele mele profesionale includ si medicina transgender. Ca urmare, numeroase persoane transgender din toata tara au apelat la expertiza mea si acest lucru m-a stimulat sa aprofundez cunostiintele medicale dobandite in SUA. Dorinta mea este ca tot mai multi medici din toate specialitatile sa se implice in ingrijirea persoanelor transgender; de asemenea, cred ca Romania are nevoie de un centru medical care sa ofere servicii medicale persoanelor transgender asa cum se intampla in tarile vestice.

Dr. Cristina BLOȚ

Cursurile prezentate NU sunt în prezent creditate la Colegiul Medicilor din România.
Platforma se află în faza de testare și pilotare.
Apreciem participarea dumneavoastră în acest demers și vă asigurăm de calitatea informațiilor prezentate.